Granola to mieszanina płatków zbożowych, rodzynek, orzechów, suszonych owoców i cukru (lub miodu), pieczona do chrupkości. Podawana jest z mlekiem lub jogurtem na śniadanie. Może być także wykorzystywana jako składnik ciast, deserów bądź batoników.
Składniki:
1 szklanka płatków jęczmiennych,
1 szklanka otrąb owsianych,
1/2 szklanki kaszy gryczanej palonej,
garść migdałów,
100 gram borówki suszonej,
100 gram suszonej żurawiny,
sok z 1 grejpfruta i 1 pomarańczy
Przygotowanie:
Kaszę gryczaną wsypujemy na suchą patelnię i prażymy na małym ogniu, aż lekko spęcznieje i zmięknie, około 7 minut. Przesypujemy ją do miski, dodajemy płatki, otręby i migdały. Mieszamy z sokiem i wykładamy na blachę do pieczenia, wyłożona papierem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy około 25 minut. Studzimy, kruszymy delikatnie w palcach i mieszamy z borówką i żurawiną. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku. Podajemy z mlekiem roślinnym lub jogurtem. Smacznych i miłych poranków.